miercuri, 6 aprilie 2011

Timpul liber al copilului

Oare unde s-a dus indemnul:''Du-te afara si te joaca?" Va amintiti cata placere ne faceau aceste cuvinte cand noi eram copii! Din pacate astazi acest indemn nu mai este din partea parintilor.
Sunt cateva cauze care face ca acest indemn sa nu mai fie pe buzele parintilor. Televizorul si computerul devoreaza tot acest timp liber al copilului.
Viata devine tot mai agitata, iar parintii sunt tot mai ocupati sau sunt plecati prin strainatate. Cu ce sunt vinovati copiii? Nesiguranta tot mai mare a unui loc de munca pe care l-a obtinut cu mare truda pe vremea raposatului si care acum e pierdut din cauza mafiotilor, face ca acesti parinti sa presteze mai multe servicii de ocazie, pentru un castig cat mai bun. Copiii acestia raman in grija unei bone sau a bunicilor stresati deja din cauza pensiilor destul de mici, si? Ce siguranta mai poti avea pentru copilul tau? Nici una, deoarece zilnic vad pe chipul copiilor de la gradinita, o tristete ce nu se poate descrie in cuvinte.
Si totusi acesti copii au nevoie de o mangaiere, de un zambet, de joaca. Ei trebuie sa simta ca isi traiesc copilaria...
 Atunci  cand ei se joaca afara, inteleg direct schimbarile legate de starea vremii, invata sa se bucure de natura odata cu ea si isi dezvolta  si deprinderile fizice. De asemenea reusesc sa relationeze cu toti copiii ce-i intalnesc in parc, astfel comunicarea cu fiinte de aceeasi varsta este mult mai avantajoasa si mai eficienta.
De foarte multe ori, cei cu care raman copiii acasa le ofera calculatorul sau televizorul si ce se intampla? Din cauza jocurilor sau a unor emisiuni interzise, acestia devin mult mai vulcanici, egoisti, singuratici, si de aici nu-i departe caderea intr-o depresie...
Poate fi considerat acest comportament ca fiind inceputul unei prietenii trainice ori ca o scoala de socializare? Binenteles ca nu.
Gradinita ar fi o buna solutie, fara indoiala, rezolvand astfel o parte din aceste probleme ale copilului.
Parintele,oricum trebuie sa-i acorde copilului un oarecare timp de adaptare si apoi sa verifice ceea ce simte sau ce gandeste acesta despre gradinita. Prin discutiile repetate cu educatoarea , parintele,  reuseste in scurt timp sa-si faca  o anumita imagine despre ceea ce copilul a reusit sa acumuleze .
Ce incearca parintele sa afle de la copilul sau?
- daca interactioneaza cu ceilalti copii si cu educatoarea;
- daca se simte integrat in colectiv;
- daca beneficiaza de afectivitate;
- daca este incurajat si antrenat in toate activitatile desfasurate;
- daca beneficiaza de activitati interesante, care sa-i dezvolte toate procesele intelectuale;
- daca este cooptat in diferite concursuri prescolare;
- daca participa cu placere la activitatile de divertisment;
- daca este incurajat in exprimare;
- daca programul educational prevede suficiente activitati de miscare in aer liber.
De multe ori un parinte isi  va aduce cu placere copilul la gradinita, daca cele mai sus enumerate, vor fi cu adevarat indeplinite. Daca nu va cauta un alt mod de a-si educa copilul.
Prin toate jocurile desfasurate in echipa ,copiii vor invata sa comunice mult mai usor, sa-si dezvolte imaginatia, spiritul de observatie, de intrecere, capata incredere in fortele proprii si in cei mai mari ca ei. Aici se vor lega prietenii si vor invata unii de la altii ca petrecerea timpului intr-un mod cat mai civilizat este de pretuit. Sa cautam sa le respectam drepturile lor si sa le redam zambetul iar pe fata.
Dragi parinti, aveti grija de copiii vostri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu