marți, 9 august 2011

Ce este jocul, si de cate feluri este el?

Jocul este forma ludica, prin care un copil transpune tot ce observa in realitatea de zi cu zi. Pe un copil nu-l poti minti tu ca adult, oricat ai incerca. Ochisorii lui mici, nu mint niciodata! Ceea ce vede zilnic in casa, in societate, el transpune in jocul lui, folosind personaje reale sau imaginare.
Jocul mai tarziu..capata un contur bine definit in mintea lui. De aceea, copiii deveniti adulti, continua jocul lor invatat inca din copilarie.
Jocul imbraca mai multe forme, la fel ca si povestea. Jocul cel mai important este cel didactic . De ce? Jocul acesta constituie o forma de rezolvare a problemelor invatarii si instruirii, adecvate fiecarei varste in parte. Practica contemporana si teoria considera ca jocul didactic este o activitate ce contribuie in mod deosebit la formarea profilului intelectual si moral al fiecarui individ in parte.
Unii practica aceste jocuri pentru imbogatirea cunostintelor, altii doar pentru ridicarea imaginii, altii pentru scaderea imaginii(jocurile murdare).
Vedem astazi cu ochiul liber, ce se intampla in aceasta societate si ne intrebam oare de ce?
Acesti oameni daca nu-si fac toate jocurile lor politice, dupa bunul lor plac, nu pot dormi bine in parlament. Cine are de suferit de pe urma acestor jocuri murdare?
Toata patura infanterista din linia intai, adica noi cei ce ducem pe umerii nostri pe toti imbogatitii de peste noapte. Ce putem face noi ca sa starpim astfel de jocuri murdare? Voi spune cu sufletul pe inima, ca nu putem sa facem nimic.
Ne vom refugia, la fel cum faceau infanterisii, in transeie. Noi ne vom refugia in casutele noastre, intr-o lume imaginara cu feti frumosi din povesti, cu Ilene-Cosanzene...si vom spune in gand doar rugaciuni catre cel de sus...la fel cum faceam si alta data.
Jean Piaget, cercetand fenomenul ludic al jocului, arata ca:"OBLIGAT SA SE ADAPTEZE NEINCETAT LUMII SOCIALE A CELOR MARI , COPILUL NU REUSESTE, SPRE DEOSEBIRE DE ADULT, SA SATISFACA TREBUINTELE AFECTIVE, SI CHIAR PE CELE INTELECTUALE ALE EULUI IN CURSUL ACESTOR ADAPTARI".



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu