miercuri, 17 noiembrie 2010

VALOAREA INSTRUCTIV- EDUCATIVA A BASMULUI

       Odata cu progresul civilizatiei literatura populara nu va disparea. Pentru ca sunt prea multe argumente care releva faptul ca folclorul are " tinerete fara batranete si viata fara de moarte ''.
       Literatura populara este asemeni oglinzii unui lac in care s-au reflectat veacuri de-a randul chipuri de voinici Feti-Frumosi, fara teama, si intelepte Ilene- Cosanzene, precum si fapte si evenimente marete, lac tainic ce-si intuneca fata in unde mari si tremurande, la amintirea luptelor din trecut...
       Lumea basmului poate cuceri pe orcine indiferent de varsta. Copilul este fermecat de lumea noua care i se releva, tanarul se cauta si se regaseste in eroii pozitivi, iar varstnicul se cauta si el printre inteleptii imparati ai basmului.
        De ce basmul?
        Deoarece este specia genului epic cea mai indragita de copii din primii ani ai copilariei si pana aproape de adolescenta.
        Dupa joc, basmul ocupa locul al doilea intre preferintele copilului si intre mijloacele instructiv-educative folosite in gradinita.
       El ofera jocului multiple subiecte, se impleteste cu acesta si devine sinonim cu COPILARIA.
      " In ciuda scenariei sale fantastice, basmul oglindeste problemele mari ale existentei umane, framantarile cu vechime milenara din care au rezultat contururile unei lumi ideale, fara metehne, cu norme de conduita perfecte.", sau dupa cum afirma N. Roseanu in " Steoretipia Basmului ", eroilor din basm, poporul le-a redat numai acele trasaturi semnificative, esentiale: frmusete, putere si omenie. Aceste trasaturi sunt suficiente pentru a reda un ideal estetic. Eroul este frumos, puternic si demn, si nimic mai mult.
      Incercarile eroului pozitiv pentru realizarea binelui il determina pe copil sa aspire la o viata mai buna si ca numai prin truda, perseverenta, optimism si curaj poti invinge.
     De aici se desprinde foarte clar functia instructiv - educativa a basmului,copiii invatand sa fie intodeauna cinstiti, drepti, prieteni adevarati, exprimand compasiune fata de cei slabi , admiratie fata de cei optimisti, demonstrand incredere in fortele proprii. Ei vor fi de partea dreptatii, adevarului, binelui, detestand nedreptatea, lacomia, minciuna, ingamfarea, rautatea, ura, si lenevia.
     Basmul contribuie la largirea orizontului copiilor, la dezvoltarea tuturor proceselor psihice, la dezvoltarea limbajului sub toate aspectele, la educarea din punct de vedere moral si estetic a copiilor. Prin basm copilul  patrunde in lumea imaginarului, a fantasticului, el transpunandu-se in rolul personajelor, traind emotii si sentimente.
     Se pare ca basmul isi traieste  si astazi, pretutindeni inca "tineretea fara batranete" , chiar daca pe unele meleaguri dezvoltarea stiintei si tehnicii i-au inchis viata ca povestire orala.
     Cinematografia i-a adus o noua viata: aceea a feeriei de imagini,aflandu-i terenul cel mai bun in filmul de animatie si al spectacolului de teatru.
     Si printre recentii iubitori nu se afla numai pretuitori ai povestii in orele de seara, ci si oameni de inalta cultura:poeti, prozatori, pictori, sculptori, muzicieni. Multi dintre ei isi afla ca izvor de inspiratie pentru opera lor, originala, in tezaurul nesecat al basmelor.
     Basmele oglindesc primele istorii ale relatiilor omenesti si ale luptei omului cu fortele naturii.Din basme, se desprind inceputurile luptei dintre cei asupriti si asupritori-povestesc despre saraci si bogati, despre rai si buni, reflecta lupta omului cu fortele naturii si reliefeaza nazuintele oamenilor de a se elibera de ignoranta, de a-si usura munca si viata.
    Prin forma introductiva "a  fost odata", basmul se elibereaza de mit in sensul ca se instaleaza intr-o alta ordine temporala, faptul narat avand valoare doar de trecut...problema capitala a basmului nu o constituie fantasticul...ci eroismul si dinamizarea actiunii.
   Basmul e ca un rau in care se varsa toate celelalte torente ale culturii populare:mituri, legende, credinte si practici religioase, conceptii despre lume si viata.
   Basmul popular creeaza intodeauna o atmosfera de optimism. Poporul a crezut totdeauna intr-un viitor mai bun, oricat de greu ar fi prezentul, de aceea in basm ies invingatoare fortele binelui,care doboara fortele vrajmase ale omului.
   Eroina basmului este de obicei, ILEANA COSANZEANA,vestita prin frumusetea ei, veste ce se duse peste mari si tari. De obicei ea este fiica cea mica sau mijlocie a impartului, fiind salvata de FAT-FRUMOS, pe care il ajuta in lupta cu zmeii si in final se casatoreste cu acesta.
   Basmul este o pledoarie pentru valorile inter-umane, pentru bine si frumos, de aceea se adreseaza tuturor varstelor, dar mai ales copilariei.Ele sunt un exceptional material literar accesibil varstei mici, aduc o pretioasa contributie la dezvoltarea proceselor de cunoastere, proceselor afective si  la dezvoltarea personalitatii copiilor.

    




   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu